DA SV

Artikel - case

Skives gröna företagspark attraherar miljardinvesteringar

I ett vindpinat slättlandskap i danska Skive byggs just nu en företagspark med fokus på energilagring, förnyelsebar energi och effektivt resursutnyttjande. GreenLab Skive har redan lockat till sig 1,38 miljoner danska kronor i investeringar. Deltagandet i EU-projektet Biogas 2020 har varit en språngbräda för utvecklingen.

Maskinerna bullrar och arbetar ihärdigt för att förvandla åkermarken till en företagspark för hållbar energi.

- Ambitionen är att GreenLab Skive ska skapa 500 nya arbetstillfällen under de närmaste fem åren, säger Steen Harding Hintze som är företagsparken development director för GreenLab Skive.

Företag som köper en bit mark i GreenLab kopplas upp på ett så kallat symbiosnät för gemensam energiutbyte. I parken finns en biogasanläggning medan vindkraft, solenergi och vätgas tillkommer. I GreenLab ska också förnyelsebar, lagrad energi framställas genom vätgas.

- Om ett till två år har vi en elektrolysanläggning och grönt producerad el. Då kommer vi att se nya produkter genom det vi kallar "power to x", säger Steen Hintze.

Företaget Danish Marine Protein har etablerat sig i GreenLab för att göra sin produktion av djurfoder helt grön. Djurfodret produceras av invasiva sjöstjärnor som stör musselfisket i danska Limfjorden.

Under 2019 väntas också norska Quantafuels anläggning stå klar. Den ska göra grön diesel av gammal plast.

Se en film om GreenLab Skive nedanför.

GreenLab har också producerat en egen film. Se den nedanför.